amfibieën

13-01-2013 12:11

Amfibieën zijn een groep koudbloedige dieren, tot de groep horen kikkers, padden en salamanders. 
 
Op de foto: boomkikker-vuursalamander
 
 
 
 
Salamander
Salamanders=
Op de foto zie je een Noord-rode salamander
 
 
 
 
 
 

Dit is de olm, hij is een troglobiet (een beestje dat alleen in grotten leeft). Hij komt voor in 50 verschillende grotten in Kroatië, Herzegovina, Noordoost-Italië en Slovenië. Omdat er in de grotten weinig voedsel te vinden is, zwemt hij langzaam om energie te sparen. Hij kan wel 5 jaar zonder eten! Als hij vervelt eet hij zijn eigen huid op. Olmen worden erg oud, de olm op de foto zou wel eens 60 jaar oud kunnen zijn! Als je naar de foto kijkt zie je dat hij geen ogen heeft. Ook heeft hij geen pigment, zijn roze gloed komt van het bloed onder zijn huid. Hij houdt zijn hele leven kieuwen. Dit veschijnsel wordt neotenie genoemd. Hij heeft voor 3 tenen en achter 2 tenen. Hij wordt ongeveer 30 cm. lang. Als je ze boven de grond brengt, krijgt hij ogen en kleur, maar doe dat maar niet. Als ze te veel aan zon worden blootgestelt, raakt hun huid beschadigt of beschimmeld.
kikkers
Op de foto zie je een groene kikker.
Ze leven zowel op het land als in het water. Ze eten vooral insecten. Ze hebben lange, plakkerige tongen waarmee ze hun prooi pakken, als ze een prooi hebben gaan hun ogen naar binnen en duwen ze het maaltje door de keel. Ze kunnen niet kauwen dus slikken ze het in een keer door. Er is weinig bekend over hun leeftijd, het is ook moeilijk om zo'n kikker zijn hele leven te volgen. Ze horen met hun ronde trommelvliezen aan de zijkant van hun kop. Bij de meeste soorten zie je de oren bijna niet. Ze hebben lange, sterke achterpoten en kunnen ong. 20x hun eigen lichaamslengte springen. Kikkers drinken niet, ze absorberen water met hun huid. Ze zijn dus extra gevoelig voor vervuild water. 
 
 

Dit is Microhyla Nepenthicola, hij is de kleinste kikker ter wereld hij wordt maar 3 mm groot.
Dat is zo groot:   
 
 
 
 
 
 

Bullfrog 001.jpg

Dit is de brulkikker, hij komt voor in de Verenigde Staten, Italië, Kreta en in het zuiden van Spanje.
 
 
 
 
 
 
 
Dit is de glaskikker, hij wordt zo genoemd omdat je door zijn buik zijn ingewanden ziet zitten. De meeste glaskikkers zijn limoengroen. Alleen hun buik is dus doorzichtig. Het zijn maar hele kleine beestjes, ze worden tussen de 3 en 8 cm lang. Ze eten vooral kleine insecten, maar soms eten ze hun kleintjes p=in lcleintjes op. Dat doen ze waarschijnlijk prongelijk. Ze leven vooral in Midden-Amerika en in het Amazonegebied.