apen

01-01-2013 16:55

Er zijn heel veel soorten apen! En ze leven op veel verschillende plekken. Er is een aap die overal voorkomt. En jij bent er een van.

soorten

Het verschil tussen mensapen,apen en halfapen:

apen staart ogen neus oren lichaamsbouw
mensapen nee ja, net als ons ja, net als ons ja, net als ons groot en forser dan de andere
apen ja, lange, dunne staarten ja, net als ons ja, net als ons ja, net als ons klein en slank
halfapen ja ja, grote ogen ja, lange, snuitachtige neuzen ja, ze kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen. verschilt

franje aap=  -aap-

Franje apen zijn bij hun geboorte helemaal wit. Hun bijnaam is de boodschapper van de zonnegod, omdat ze altijd bij zonsopkomst en ondergang in de bomen zitten. Op Zanzibar eten Rode franje apen houtskool om de gifstoffen die in hun voedsel zitten te verteren.

 

 

 

 

 

 

vrouwtje met baby-mannetjemandril=  -aap-

Als de mannetjes volwassen zijn krijgen ze een veelkleurig gezicht. Mandrillen hebben erg lange tanden.

brulaap=   -aap-

Er zijn 2 verschillende brulapen, rode brulapen en zwarte brulapen. De zwarte brulaapvrouwtjes zijn een beetje witachtig. Het zijn de luidruchtigste landdieren op aarde. Als je van de hele wereld bekijkt is alleen de blauwe vinvis harder. De brulaap heeft een opgeblazen keel, daarmee wordt zijn brul nog harder. Brulapen leven in groepen. Die groepen tellen ong. 20 leden.

spinaap=    -aap-

Het zijn de lenigste apen ter wereld. Ze komen aan hun naam door hun superkorte poten en staart. Ze worden ook gezien als de slimste apen van het amazonegebied.

 

 

 

 

 

gorilla=   -mensaap-

Gorilla's zijn eigenlijk zachtaardige dieren, om ruzie met een andere gorilla te voorkomen trommelt hij op zijn borst. Gorilla's zijn samen met de chimpansees de enigste apen die op hun knokkels lopen.

 

 

 

 

 

wolaap=   -aap-

Deze aap heet zo, omdat het lijkt alsof hij helemaal bedekt is met wol. Hij hangt soms aan zijn staart.

 

 

 

 

 

bonobo=   -mensaap-

De bonobo woont in het Tropisch Regenwoud van Afrika: De Congo Rivierbekken.

 

 

 

 

 

 

orang-oetan=  -mensaap-

Hun naam betekent 'bosmens', het komt uit het Maleis.

De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes en ze hebben wang en keelzakken, zijn keelzak versterkt het geluid dat het mannetje maakt.  Het geluid dat hij maakt moet indringers verjagen en vrouwtjes aantrekken. Orang-oetans leven alleen -eenlingen-, Ze komen alleen samen om te paren. Het duurt net als bij ons 9 maanden voordat het orang-oetan kind geboren kan worden. De vrouwtjes kunnen eens in de 8 jaar zwanger worden. Bij geen ander landdier duurt dat zo lang. Het jong/jongen zijn pas na 5 jaar zelfstandig. De vader bemoeit zich niet met de opvoeding. Net als ons hebben ze vinger- en teennagels. Ze hebben geen klauwen. Ze bewegen zich vooral voort met hun armen, die zijn dan ook langer dan hun poten.

Orang-oetans brengen het grootst deel van hun leven in de bomen door. Ze komen alleen beneden als het echt moet. Hun armen zijn ong. twee keer zo lang als hun benen. Orang-oetans zijn erg slimme dieren ze maken zelfs gereedschap van de spullen om hun heen, hebben gevoelens en onthouden hoe hun leefomgeving eruit ziet. Ze zijn bijna even slim als mensen, maar hun hersenen zijn maar eenderde van onze  hersenen. Ook ruiken ze even goed als ons en ze doen ook aan dingen zoals neuspeuteren. Doe jij niet hé? Ze steken vaak wat in hun mond om hun handen vrij te hebben. Net als wij dat doen met onze sleutels of pen. Ze zijn nog lang niet zo sterk als een gorilla, maar altijd nog 7 keer sterker dan ons! 

Vroeger zag je ze in de meeste bossen van Azië. Nu zie je ze jammergenoeg alleen nog op Borneo en Sumatra, op Borneo zijn er nog ong. 35.000 en op Sumatra 6.000. 

Orang-oetans zijn dol op vruchten van de Doerian boom.

Orang-oetans bouwen elke dag 2 nieuwe nesten, een voor 's nachts om te gaan slapen en een voor het middagdutje. Zodra de kleintjes hun eigen nest kunnen bouwen, gaan ze weg van hun moeder.

 

 

lemuren=     -halfapen-

Lemuren leven in groepen en ze gebruiken lichaamstaal om met elkaar te communiceren. 

  • Door dicht tegen elkaar aan te kruipen zeggen ze dat ze de ander erg aardig vinden.
  • Een lemuur die rechtop staat wil zegt dat hij de baas is.
  • Een lemuur die je recht aanstaart wil vechten.

Lemuren leven op het eiland Madagascar (vlak naast Zuid-Afrika). Hun naam is Latijns en betekent spook. Het zijn wel apen, maar doordat  Madagascar een geïsoleerd eiland  is zijn ze op een andere manier geëvolueerd. Ze zijn er in alle soorten en maten. De grootste soort is de sifaka (ook halfapen dus). Het zijn boombewoners en ze slingeren dan ook vaak tussen de bomen door, maar als ze op de grond lopen lijken het net kangoeroes. Ze springen. Ze zwaaien met hun armen voor het evenwicht.

Dit is de muismaki, in plaats van een winterslaap doet hij een zomerslaap. Van soms wel 5 maanden. Hij is ook een lemuur en leeft dus ook op Madagascar.

 

 

 

 

 

 

 

chimpansee=   -mensaap-

Net als ons worden chimpanseebaby's hulpeloos geboren. Ze kunnen beter ruiken en horen dan ons.

  

 

 

 

 

 

baardaap=        -aap-

Je kunt wel zien hoe ze aan hun naam komen. Door hun manen, maar ze hebben nog iets van de leeuwen: een pluim op hun staart! Ook de vrouwtjes hebben deze bakkebaarden.

 

 

 

 

 

 

witte-rodeoeakari=       -aap-

Er zijn 2 soorten oeakari's, de witte en de rode oekari's.

spookdiertje=      -halfaap-    

Als ze net zo groot als ons zouden zijn, waren hun ogen even groot als sinaasappels. Zijn nek kan een heel rondje draaien.