Beren

26-12-2012 23:33

Beren zijn 1 van de grootste landroofdieren ter wereld. Er zijn 8 ondersoorten

Soorten

Er zijn dus 8 ondersoorten, hier gaan we ze allemaal bespreken.

Amerikaanse zwarte beer=

Niet alle Amerikaanse zwarte beren zijn zwart, sommigen zijn bruin of grijs. Deze beren houde erg van klimmen en ze klimmen dan ook in bomen op zoek naar blaadjes.

 

                                                                                                                                                    

 

 

 

Ijsbeer=

Ijsberen eten het liefst zeehonden, maar in de winter eten ze alles wat ze te pakken kunnen krijgen. In de zomer eten ze ook nog blaadjes en bessen. Ijsberen zijn heel goed in zwemmen, ze kunnen wel 100 km in een keer afleggen. Jammer genoeg komen er steeds minder ijsberen doordat hun leefgebied steeds kleiner wordt. Als we meer bomen neer zouden zetten, dan groeit hun leefgebied misschien wel weer. Ijsberen bedekken hun ogen en neus om te voorkomen dat ze warmte verliezen. Door een laagje vet (blubber) blijven ze zelfs op de noordpool warm.

Door hun neus zijn ze goed van ver te zien. Ze kunnen ook verschrikkelijk goed ruiken. Hij ruikt vanaf 1 km een zeehond al.

Brilbeer=

Ze heten brilberen, omdat ze witte kringen rond hun ogen hebben. Ze worden ook wel Andesberen genoemd. Ze eten fruit, blaadjes, bessen, insecten en soms ook kleine dieren, maar dat komt zelden voor. Brilberen leven alleen, je ziet ze alleen samen tijdens paartijd. Hij is de enigste soort dat in Zuid-Amerika leeft. Er leven ong. nog maar 3.000 brilberen in het wild.

 

 

Reuzenpanda=                                                               

Van alle beren wordt de reuzenpanda het meest bedreigd. Er zijn nog maar 1600 panda's in het wild.  Het zijn de enigste beren die altijd vegetarisch eten. Reuzenpanda's eten alleen bamboe ze eten er ong. 40 kg per dag van. Hij eet zo'n 10 tot 12 uur per dag. Omdat hij zoveel eet, poept hij ook veel. Hij laat wel 100 drollen achter op een dag! Ze leven alleen in China. Doordat de bamboebossen krimpen verdwijnt hun leefgebied. Ze leven alleen, alleen bij paartijd komen ze samen. Reuzenpanda's laten hun jongen de eerste 3 weken niet alleen. In China noemen ze de Reuzenpanda 'da xiong mao' dat betekent grote beerkat. Vroeger werden Reuzenpanda's ingedeeld bij de familie van de wasbeer. Panda's leven alleen, alleen bij paartijd komen ze samen. De vrouwtjes worden zeug genoemd. Ze worden meestal rond de 1,60 tot 1,90 lang.  Reuzenpanda's brullen niet zoals andere beren, ze blaten. En dat wel op 11 verschillende manieren! De Reuzenpanda is al sinds 1961 het symbool van het wnf.

Ze hebben 5 tenen en een duim, 6 vingers dus!

Aziatische zwarte beer=

De aziatische zwarte beer leeft alleen in Oost-Azië. Meestal slapen ze overdag, 's avonds gaan ze meestal jagen.

Ze worden ook wel kraagberen genoemd.

 

 

 

 

 

 

Lippenbeer=

Ze heten zo omdat ze erg dikke lippen hebben.

Lippenberen vindt je in Zuid-Azië. Ze eten termieten en mieren, met hun lange, gekromde klauwen breken ze de harde nestjes van deze

diertjes open. Met hun tong slobberen ze de mieren naar binnen. Hun dikke, warme vacht beschermt ze tegen insectenbeten. De eerste 2 jaar brengen de welpjes op de rug van hun moeder door.

 

Maleise beer=

 Dit is de kleinste berensoort ter wereld. Ze worden maar half zo groot als andere beren, ong. 1,2 m lang. Het zijn nachtdieren.

Net als de lippenbeer eten ze termieten, maar ze eten ook andere insecten. Ze worden ook wel honingberen genoemd. Maleise beren 

wonen in het Tropisch Regenwoud. Daar is het altijd warm, dus houden ze geen winterslaap.

 

Bruine beer=

Dit is de beroemdste soort, hij wordtvaak gebruikt voor films en prentenboeken. Er zijn verschillende soorten bruine beren, zoals grizzlyberen en kodiakberen. Dit is de enigste soort dat ook in Europa voorkomt, bijvoorbeeld in de pyrineeën.  Bruine beren worden zo rond de 2,4  en kunnen 850 kilo wegen, ze eten vis, wortels en soms kleinere zoogdieren. Bruine beren houden een winterslaap, ze slapen 7 maanden per jaar. Als een berin wakker wordt heeft ze honger. Ook heeft ze 2 kleine berenjongen, zij zijn geboren terwijl zij sliep.

 

Wij zijn geen beren

           

koala kleine panda
Met hun ronde lichaam en grote oren, worden ze vaak voor beren aan gezien. Maar het zijn buideldieren, familie van de kangoeroe dus. Vroeger dachten ze dat het een neefje van de reuzenpanda was. Maar hij staat veel dichter bij de wasberen (ook geen beren)

 

Wat moet je doen als je een beer tegen komt?

Een beer valt alleen mensen aan als hij zich bedreigd  of als hij schrikt. Een vrouwtjesbeer beschermt altijd haar jongen.

  1. Maak geluid, als een beer je hoort, gaat ie vanzelf wel een stukje weg.
  2. Ga doodliggen, val met je gezicht. Ren niet weg, een beer haalt je zo weer in. 
  3. Bescherm je nek, vouw je vingers om je nek en beweeg niet.
  4. In sommige landen kun je anti-beren spray kopen, maar dit maakt je echt niet onkwetsbaar.
  5. Ga doodliggen als je een beer tegenkomt, zorg dat de hond dat ook doet.