insecten

12-01-2013 23:55

insecten

Koraaljuffer (Ceriagrion tenellum)

Er zijn veel verschillende soorten, 80% van alle diersoorten zijn insecten, ze hebben altijd 6 poten. Ook hebben insecten altijd een kopstuk, een borststuk en een achterlijf, ze horen bij de geleedpotigen.

 

 

 

gevleugelde insecten:

Dit is de Gynaephora groenlandica, hij leeft 

ongeveer 14 jaar en dat brengt ie bijna zijn hele leven bevroren door. Hij leef op Antartica.

 

 

 

tweevleugeligen   (Dyptera)

Goudoogdaas (Chrysops relictus) mannetje

Onder de tweevleugeligen horen de vliegen en de muggen.

Op de foto zie je een goudoogdaas. (vlieg)

 

 

 

 

 

Vliegen:  (Brachycera)

Parende dambordvliegen (Sarcophaga carnaria)

Op de foto zie je een dambordvlieg.

Vliegen zoemen al vanaf het trias op de aarde, al 200 miljoen jaar dus. Met hun vleugels slaan ze wel 200 keer per seconde! Op dit moment zijn er wel 30.000 soorten bekend! Veel soorten steken, maar zijn zelden echt dodelijk. Als vliegen geboren worden zijn ze al even groot als hun ouders. Vliegen zijn aaseters, dat betekent dat ze hun eten niet zelf doden. Het liefst is het eten een beetje verrot. Je vindt ze dan ook vaak bij groente-afvalbakken. Je vindt ze ook wel bij vochtige plekken, zoals schimmels, bedorven vlees, afval, overrijp fruit en mest.  Onder hun voeten hebben ze haartjes, waarmee ze aan elk oppervlak blijven plakken. Één vlieg heeft duizenden orgaantjes in z'n oog die ommatidia worden genoemd. Altijd al afgevraagd waarom je een vlieg zo moeilijk kunt pakken met je blote handen? Door die orgaantjes zien ze dingen heel snel. Maar geen vliegen gaan martelen hé? Ik meen dit!

Dit is een maad. Maden zijn de larven van vliegen. Vissers gebruiken maden vaak als aas. Ze worden ook vaak in ziekenhuizen gebruikt, omdat ze dood vlees eten.

 

 

 

Housefly musca domestica cropped (2).png

Dit is de huisvlieg (Musca domestica), van alle soorten komt hij het meeste voor.  Hij is waarschijnlijk het bekendste insect ter wereld. Hij is ook anders dan zijn soortgenoten, hij steekt niet. Huisvliegen proeven met hun poten, wel 10 miljoen keer beter dan ons. Huisvliegen komen bijna overal voor! In koude of droge gebieden zijn ze wel afhankelijk van mensen. Alleen op de polen en woestijnen komen ze niet voor.Oorspronkelijk komen huisvliegen uit het Midden-Oosten en Noordoost-Afrika.  Hij wordt maar 6 tot 8 millimeter groot. Hun kop- en borststuk zijn zwart, zijn achterlijf is goudkleurig. Op zijn borststuk zitten ook gouden strepen.

Drosophila melanogaster

Dit is de fruitvlieg (Drosophilidae). Het is de allerkleinste vliegensoort, de bekendste familielid is de  bananenvlieg (Drosophila melanogaster).

Drosophila melanogaster - side (aka).jpg

De grootste fruitvliegjes worden maar 3 mm. Dat is zo groot:

---