roofvogels

04-01-2013 13:46

Roofvogels, na de ara zijn ze mijn lievelingsvogels, er zijn 5 soorten.

soorten roofvogels: Andere naam
adelaar arend
uil -
valk -
gier condor
havik buizerd

gier/condor=

Vroeger werden gieren aangezien als vogels van de onderwereld, omdat ze zo lelijk zijn. Ze bouwen geen nest. Ze leven alleen, ze komen alleen samen bij paartijd. Het zijn aaseters: ze eten alleen dode of heel verzwakte dieren. Er zijn 2 groepen, gieren van de oude wereld (Europa, Azië en Afrika) en gieren van de nieuwe wereld (Noord- en Zuid-Amerika).

 

gieren van de nieuwe wereld

Dit is de andescondor, hij vliegt wel tot op 7000 meter hoogte. Van het  topje van de ene vleugel tot het topje van de andere vleugel, zijn zijn vleugels samen 3 meter.

 

 

 

gieren van de oude wereld

Dit is de Rüppells of Ruppelgier (Gyps rueppellii), hij vliegt het hoogst van alle vogels. In 1973 botste er een tegen een vliegtuig, Ong 10 km in de lucht!.

 

 

 

Dit is de de gierarend of palmgier (Gypohierax angolensis), anders dan de andere roofvogels leeft hij vooral van de inhoud van oliepalmnoten, Ook eet hij dode vissen. Hij leeft  in Savannes onder de Sahara en is gewoonlijk te vinden bij water.

 

 

uilen  (Strigiformes)=

Uilen kunnen hun ogen niet bewegen zoals wij. Om om hun heen te kijken draaien ze hun kop rond. Ze kunnen dat bijna een heel rondje! Het zijn nachtdieren, ze jagen dus 's nachts. Daarvoor gebruiken ze hun goede ogen en oren. Ze kunnen alleen dingen zien in zwart-wit-grijs. Door hun verendek kunnen ze geruisloos vliegen. Ze jagen vooral op knaagdieren, kikkers, insecten en kleinere vogels. Uilen hebben bijna geen vijanden. Er zijn ongeveer 162 soorten en ze komen echt overal voor.

Dit is de Laplanduil (Strix nebulosa), net als andere uilen kan hij heel goed horen. Zijn oren zitten verstopt onder zijn wangen. Hij kan een muis onder een dikke laag sneeuw gewoon horen.

 

 

 

Dit is de Ransuil (Asio otus), de pluimpjes die je op zijn kop zitten zijn gewoon voor de sier. Zijn echte oren zitten op zijn wangen.

 

 

 

 

Dit is de sneeuwuil (Bubo scandiacus), Hij is geen nachtdier zoals de andere uilen. 

 

 

 

 

Holenuil

Dit is de konijnuil (Athene cunicularia), hij wordt ook wel holenuil genoemd. Hij heet konijnuil omdat hij in holen woont, niet omdat hij op konijnen jaagt. Hij kan het geluid van een ratelslang nadoen.

 

 

 

 

adelaar/arend=

 Ze zien 5 keer beter dan mensen. Ze zien een muis op een kilometer afstand. Adelaars jagen op muizen, konijnen, kleinere vogels en vissen. Adelaars jagen overdag en jagen meestal van hoge hoogte. Over de hele wereld zijn er 60 verschillende adelaars. Adelaars blijven hun hele leven bij elkaar. 

Een zeearend pakt zijn prooi altijd met zijn klauwen, hij gebruikt zijn grote snavel om de prooi in stukken te scheuren.

Dit is de harpij, hij is een van de grootste vogels die er zijn. Zijn vleugels zijn samen wel 3 meter lang. 

 

 

 

 

Dit is de Amerikaanse zeearend, hij is de natinale vogel van Amerika, FUN FACT= De eerste president van Amerika wou de kalkoen als nationale vogel.

 

 

 

Dit is de Stellers zeearend, hij leeft langs de Oostkust van Rusland.

 

 

 

 

valk=

In Kazachstan gebruiken de mensen gebruiken vaak valken om ze te trainen voor de jacht. Zo iemand heet een Valkenier.

 

 

Falco peregrinus 001.jpgDit is de slechtvalk, hij kan een snelheid van wel 200 km/uur bereiken. Hij is dan ook een van de snelste vogels ter wereld. Uit Nederland was hij verdwenen, doordat mensen gif op hun groente spoten. (koop biologisch, geen gif!). 

 

 

 

 

 

Mannelijke havik

havik=

Ze jagen op knaagdieren, konijnen en kleinere vogels. De vogels blijven altijd bij elkaar en bouwen ieder jaar een nieuw nest tegen de parasieten. Ze legen 2 tot 5 blauwwitte eieren. Ze komen vooral voor in bossen. Ook in Nederland, maar hier is het een bedreigde soort.

 

 

 

Zat jouw vogel er niet bij? Kijk hier voor meer vogels!

dierenencyclopedie6.webnode.nl/news/roofvogels-2/