wilde honden

02-01-2013 13:29

Wilde honden zijn net als wilde katten, er zijn veel soorten. 

35 in totaal. Hier horen o.a. de wolven, jakhalzen en vossen bij.

soorten

Liggende wolfwolf=

Zonder hun staart zijn ze ongeveer 80 tot 160 cm lang hun staart is ongeveer 30 tot 50 cm lang. De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes en wegen 20 tot 80 kg. De vrouwtjes wegen 18 tot 50 kg. Hij kan dieren al vanaf 300 m afstand ruiken. Een wolf heeft in totaal 42 tanden. En die zijn ongeloofelijk sterk. Wolven hebben een dikke wintervacht, sommige soorten wonen op plekken waar het wel -40 kan worden. De vacht is meestal grijs/wit of zwart (De rode wolf is een uitzondering), maar bij de vrouwtjes kunnen er ook plukjes rood in zitten. Bij wolven dient de vacht niet als camouflage.

Wolven leven in een roedel die rond de 10 leden telt. Wolven komen voor in Zuid-Europa, Mexico, Noord-India, China en Arabië. In Europa is het aantal wolven verminderd. Vroeger kwamen ze nog in Engeland voor. In het begin van de 19e eeuw is de wolf ook in Nederland en België verdwenen. In Europa leven nog ong. 15.000 wolven. Waarvan 10.000 in Rusland.

Wolven huilen om met elkaar te communiceren, ook gebruiken ze lichaamstaal. Ze kwispwellen met hun staart als ze blij zijn.

Het mannetje wordt een reu genoemd. Een vrouwtje een zeug en het jong een pup. Als er een pup wordt geboren, huilen alle wolven. Een nest bestaat uit 2 tot 4 puppen. 

De wolf jaagt het liefst op grote dieren zoals elanden, edelherten, reeën en wilde zwijnen. Maar hij jaagt ook op knaagdieren, hazen, konijnen, vogels en soms aas. Soms jagen ze ook op vee, een onbeschermd schaap is bijvoorbeeld een gemakkelijke prooi.  In een maaltijd kan de wolf wel 10 kilo vlees eten. Wolven leggen soms wel 25 km af.

Dit is de grijze wolf, hij is de grootste soort van allemaal.

 

 

 

 

 

 

Arabische wolf (vrouwtje)Dit is de Arabische wolf, hij is een ondersoort van de grijze wolf.

 

 

 

 

Dit is de rode wolf, 40 jaar geleden stierf hij uit in het wild. Nu wordt hij gefokt in gevangenschap en uitgezet in het wild.

 

 

 

 

 

 

Witte wolf (Canis lupus albus)Dit is de witte wolf, er wordt veel ophem gejaagd voor zijn vacht. Je ziet wel waarom.

 

 

 

 

 

 

Dit is de poolwolf, deze wolven leven in Canada, Groenland en Alaska. Het hele land is bedekt met sneeuw en ijs. Meestal is het hier rond de -50, maar op hele koude dagen kan het hier wel -100 worden. De welpen worden meestal in mei of juni geboren.

 

 

 

 

Canis lupus baileyi running.jpgDit is de Mexicaanse wolf, hij is de meest bedreigde wolf ter wereld.  In 1970 werdt de laatste Mexicaanse wolf gedood in Texas, in 1975 de laatste in Arizona en in 1976 de laatste in Nieuw-Mexico. Op een gegeven moment waren er nog maar 5 Mexicaanse wolven over. 4 mannetjes en 1 zwanger vrouwtjes. Dankzij deze 5, zijn er nu 150 exemplaren van.

 

 

 

 

Dit is de Spaanse wolf, Hij is een van de 13 uitgestorven wolvensoorten.

 

 

 

 

 

 

 

Dit is de Europese wolf, Hij leefde vroeger in grote delen van Europa en Azië. In Europa nam de populatie af. Nu zie je hem steeds meer voorkomen.

   

 

 

 

 

 

Dit is de Amerikaanse of Timberwolf, nadat de Europeanen kwamen werdt deze soort bijna uitgeroeid.    Hoeveel Amerikaanse wolven er nog in het wild zijn is onbekend.

 

 

 

 

 

Dit is de Indische wolf, hij leeft in het Midden-Oosten en Zuidwest-Azië.

 

 

 

 

 

 

Canis lupus signatus (Kerkrade Zoo) 43.jpgDit is de Iberische wolf, hij is de kleinste soort en jaagt dus ook op kleinere dieren. Hij komt voor in Spanje en Portugal. Er zijn ongeveer nog 2.000 Iberische wolven.

In sommige dierentuinen kun je ook wolven zien. In Nederland vindt je ze in: Artis, Diergaarde Blijdorp en Ouwehands dierenpark.

 

 

 

 

 

Een van de wolven van Artis.

 

 

 

 

 

vossen

vossen=

Nemui kitune.jpgDit is de fennek, hij komt voor in de woestijnen van Afrikaen op het Arabisch schiereiland. Hij is de kleinste vos en wordt zonder zijn staart 20 tot 50 cm groot. Zijn staart is 20 tot 30 cm lang. Hij heeft een witte buik. Zijn staart eindigt in een zwarte punt. Hij weegt 1 tot 1,5 kilogram en kan 12 jaar oud worden. De fennek leeft in goepen tot ong. 10 dieren. De fenneks is een nachtdier en jaagt dus 's nachts. Ze eten insecten, knaagdieren, schorpioenen, eieren, hagedissen, hazen, slangen, spinnen, vis, vogels, vruchten en zaden. De fennek heeft erg goede oren, hij hoort een prooi al vanaf 1,5 km. Zijn oren zijn dan ook 51 cm lang.

Het vrouwtje draagt de jongen ong. 50 dagen. 1 nest bestaat uit ong. 2 tot 5 jongen.

 

Polarfuchscele4.jpg

Dit is de poolvos, zijn voedsel bestaat uit poolhazen, lemmingen, zeevogels, eieren, insecten en bessen. In de winter eet hij ook vaak aas.