wilde katten

30-12-2012 14:00

Er zijn veel kattenrassen en een deel daarvan zijn ook nog wilde katten.

Succes met lezen over deze schitterende beesten.

 

 

 

 

 

soorten

luipaard of panter

luipaard  (Panthera pardus) gevoelig=

Ze staan bekend om hun créme-gouden vacht, maar er zijn ook zwarte en witte luipaarden. Luipaarden hebben een vacht bedekt met vlekken die rozetten worden genoemd. Hun staart is bijna net zolang als hun lichaam.

Luipaarden rennen ong. 60 km per uur, ze jagen vaak vanuit bomen. Door de vlekken op hun vacht vallen ze niet zo goed op tussen de bladeren. Die vlekjes worden rozetten genoemd. Als er een prooi langs komt springen ze uit de boom en grijpen hun prooi. Het zijn nachtdieren. Ze jagen dus 's nachts. Luipaarden jagen op knaagdieren, vogels, vissen en herten. 

Een luipaard is ook erg sterk, hij kan in zijn eentje een heel hert de boom in tillen. Daar is het veilig voor aaseters zoals leeuwen en hyena's.

De welpjes blijven 2 jaar bij hun moeder. Hun moeder leert ze jagen. Een nest bestaat meestal uit 2 of 3 welpen. De welpen zijn grijs en hebben haast onzichtbare vlekken.

Dit is de amoerpanter,  ze leven in Zuid-Rusland en delen van Korea. Hun situatie is kritiek: Er leven nog maar 40 exemplaren van in het wild. Hij eet vooral hazen en herten.

Dit is het sneeuwluipaard of sneeuwpanter, ze leven in de bergen van Centraal-Azië. Soms kom je ze op 6.000 meter hoogte nog tegen. Hij heeft een witte vacht (op zijn zwarte vlekken na) en bleekgroene of grijze ogen. Hij kan 1.30 m groot worden en weegt 25-35 kilo. Hij eet vooral herten. Hij kan wel 15 meter ver springen.

Van deze dieren zijn er nog maar 6000.

Dit is de nevelpanter, hij leeft in bomen en bossen in Zuid-Oost-Azië. Hoeveel nevelpanters er nog zijn is niet bekend. Hun naam komt vande vlekjes op hun huid. 

  • Luipaarden laten zien dat ze er zijn door raspend geluid te maken.
  • Een luipaard laat soms zijn prooi dagenlang in een boom hangen.
  • Luipaarden zijn bedreigd door de jacht op hun huid en botten en doordat hun leefgebied steeds kleiner wordt.
  • Sommige mensen denken dat de botten en snorharen ziektes kunnen genezen, vandaar de jacht. :(

tijger

Tijger=

  • Een tijger wordt in het wild ong.
  • 10 jaar en in gevangenschap 20 jaar.
  • In een maaltijd kan hij 25 kilogram vlees opschrokken.
  • Ze zijn al ong. 2 miljoen jaar op de aarde.
  • Ze zien 6 keer beter dan ons.
  • Tijgers leven alleen, het zijn eenlingen.
  • Elk strepenpatroon op hun vacht is anders.
  • Tijgers zijn teengangers (dieren die alleen op hun tenen lopen).
  • Tijgers houden erg van zwemmen.

Van de tijger zijn nog 6 levende ondersoorten, hier zie je ze allemaal op een rijtje.

Dit is de Bengaalse tijger. Zijn bijnaam is koningstijger, want hij is ongeloofelijk sterk. Hij jaagt op buffels die 4 keer zo zwaar zijn als zich zelf. Deze soort komt nog het meest voor, maar is net zo goed een bedreigde diersoort. Hij leeft in Nepal, India, Bhutan en Bangladesh. Naast de oranje tijger zie je een witte tijger zitten. Dit is een Witte tijger. Hun ouders zijn gewoon Bengallse tijgers, maar zij hebben een gen geërfd wat hun wit maakt. De tijgers op de foto kunnen ook gewoon broertjes zijn. Maar 1 op de 10.000 tijgers erft het gen wat ze dus wit maakt.

Dit is de Indo-Chinese tijger. Hij komt voor in Cambodja, Burma, Vietnam, Laos en Thailand. Vroeger kwam hij ook voor in China. Maar daar is de laatste in 2007 gedood door een stroper. Hij leeft in de bergen.

Dit is de Siberische tijger, het zijn de grootste katachtigen ter wereld. Ze leven in Noord-Korea, Siberië en China. In deze streken is het erg koud, tijgers hebben dan ook een zomer- en wintervacht. Zijn brul is van 2 km ver te horen. Jammer genoeg  leven er nog maar 400 Siberische tijgers in het wild. De Siberische tijger is het minst agressief tegen mensen.

Dit is de Chinese tijger, Hij is al 30 jaar niet in het wild gezien. Hij wordt nog wel gefokt in gevangenschap.     

Hij leeft/leefde in Zuid-China en is klein vergeleken met de andere tijgers. 

Dit is de Maleisische tijger, hij werdt pas vanaf 2004 een aparte ondersoort. Er zijn in het wild nog 700 Maleisische tijgers en die wonen in Maleisië en Thailand.

Dit is de Sumatraanse tijger, anders dan alle andere soorten heeft hij vliezen tussen zijn tenen. Ook zijn bakkebaarden zijn langer en zijn strepen breeder. Het is de kleinste tijgersoort en komt alleen voor op Sumatra.

 3 tijgersoorten zijn al uitgestorven, op de foto zie je een -uitgestorven- Javaanse tijger. De Kaspische en de Balinese  tijgers zijn ook uitgestorven.

 

lynx

lynx=

In de winter heeft de lynx een grijze vacht en in de zomer een bruine.

cheeta/jachtluipaard

jachtluipaard=

Hij wordt ook wel cheeta of jachtluipaard genoemd. Hij is het snelste landdier ter wereld, hij rent wel 120 km/uur. Een cheetah rent nooit langer dan 1 minuut omdat hij anders oververhit raakt. Hij gebruikt zijn staart om evenwicht te bewaren. Een cheeta kan wel 8 meter ver springen. De cheetah kan tot wel 5 km ver zien. Door zijn vlekken op zijn vacht valt hij niet zo goed op. De cheeta is de enigste kat die zijn nagels niet kan intrekken, hierdoor glijdt hij niet uit tijdens het rennen. De meeste katten besluipen hun prooi, maar cheeta's rennen er gelijk op af.

De meeste cheeta's leven in Afrika. De cheeta is bedreigd, er zijn nog maar 12.000 cheeta's in het wild.

Hun welpen zijn pas na 2 jaar klaar om te jagen. Een nest bestaat uit ong. 4 tot 6 welpjes. 

serval

serval (Leptailurus serval) Niet bedreigd=

De serval kan 3 meter hoog springen. Hij leeft in savannes en graslanden in Afrika, vooral ten zuiden. In dichtbevolkte gebieden, zoals Zuid-Afrika, zijn ze verdwenen.

 

 

 

 

poema

poema=

Deze kat springt soms van 18 meter naar beneden en hij kan wel 7 meter hoog springen.

caracal=

Deze kat heeft nog langere oorpluimen dan de lynx (zie boven). Om te communiceren met andere caracals gebruiken ze hun oren.

leeuwin-leeuwleeuwen=

De leeuwinnen vallen op mannetjes met donkere manen. Tussen de staartpluim zit een stekel, maar niemand weet waarom?